Friday, September 19, 2008

Usah buang kekuatan semulajadi PAS semasa jadi pembangkang


Oleh : Iskandar Abdul Samad

Tuesday, 16 September 2008

Memang tidak dapat dinafikan program-program yang melibatkan pimpinan PAS di Selangor semakin bertambah sejak kemenangan Pakatan Rakyat pada 8 Mac yang lalu. Kalau dulu hanya program-program Parti sahaja yang menonjolkan pemimpin-pemimpin Parti tetapi sekarang ini terdapat program-program kerajaan negeri yang memberi pendedahan kepada pimpinan Parti terutamanya yang menjadi ADUN atau Ahli Parlimen.

Kalau dulu hanya di markas-markas sahaja tetapi sekarang di masjid, di surau, di dewan serbaguna, di balairaya malah di pejabat agensi-agensi kerajaan negeri, pimpinan PAS boleh berucap.

Ini adalah satu perkembangan yang baik kerana kita akan berupaya melebar luas pengaruh Parti atau sekurang-kurang meletakkan pimpinan kita di tengah-tengah masyarakat tetapi saya agak bimbang dengan perkembangan sedemikian. Kenapa tidaknya kerana ramai di antara kita yang hanya bergerak di atas platform kerajaan negeri.

Contohnya bagi kawasan-kawasan yang mempunyai ADUN, ADUN-ADUN akan menganjurkan program-program Mesra Rakyat. Tidak kiralah, sama ada Hari Kesihatan, Dialog Bersama Rakyat, Makan Sate, Makan Durian, Motivasi Pelajar, Motivasi Ibu Bapa atau Sambutan Merdeka, hampir setiap minggu ada program yang dianjurkan. Kadang-kala sehingga tidak ada ruang untuk program-program Parti.

Tetapi bukankah baik ada banyak program? Memang baik bagus tetapi ada perbezaannya.

Program kerajaan negeri atau program Mesra Rakyat ADUN lebih mudah hendak dianjurkan. Peruntukan disediakan oleh ADUN. Tidak perlu satu sen pun. Tempat, pilih saja dewan yang hendak digunakan. Malah khemah dan PA system pun majlis perbandaran boleh menyediakan.

Tetapi program Parti lain. Duit kena cari sendiri. Tempat pula terpaksa kita gunakan “creativity” kita, cari rumah orang ini dan orang itu malah kita boleh menganjurkan program di kaki lima. Kalau di markas, kita akan buat gotong royong membersihkan markas terlebih dahulu. Petugas-petugas pula akan datang menderu walaupun hanya dijamu air mineral dan nasi lemak kosong. Tetapi sekarang petugas-petugas pun ada yang minta diupah!

Walaupun sekarang ini lebih banyak program tetapi saya takut kita kehilangan kekuatan yang dikagumi oleh rakan dan lawan. Ingat atau tidak dulu, apabila UMNO begitu gerun kerana kita dapat menganjurkan program yang hebat-hebat? Mereka bertanya, “Di mana dapat duit?” atau “Ramainya petugas?”.

Betul, kita perlu memberi sedikit keselesaan kepada Cawangan-Cawangan dan petugas-petugas kita tetapi janganlah sampai kita hilang “competitive edge” dan “creativity” kita. Janganlah sampai kita lupa kepada budaya infaq atau budaya sukarela yang telah menjadikan PAS disegani dan dihormati. Cubalah minta derma dari ahli-ahli malah AJK-AJK, tidak ramai yang akan menghulur malah ada yang bertanya, “Bukankah kita ada YB?”. Kita sudah menjadi terlalu manja.

Ketika hadir di dalam satu program anjuran SRI Ilmi, Ampang saya diberitahu bahawa di Terengganu apabila PAS memerintah, sekolah-sekolah agama telah mendapat bantuan dari kerajaan negeri dan ramai guru-guru yang telah dinaikkan gaji dari RM450 kepada RM1,500. Ada yang telah membeli kereta.

Tetapi apabila kerajaan PAS tumbang, tidak ada lagi bantuan dari kerajaan negeri BN. Akibatnya guru-guru malah sekolah-sekolah itu menghadapi masalah. Ada yang menjadi lebih teruk dari sebelum PAS memerintah. Itu apa yang saya diberitahu. Mereka tidak dapat pulih seperti ketika mereka menjadi pembangkang. Mungkin ini sebabnya ada orang-orang Terengganu yang bersungguh-sungguh hendak bekerjasama dengan UMNO!

Walaupun kita tidak mahu kalah di Selangor tetapi kita pastikan yang jika ……… jika ……… jika kita kalah, kita tidak akan terduduk terus. Kita boleh bangkit, melawan balik, untuk merampas semula pemerintahan kerajaan negeri. -detikdaily

No comments: